Klimaat

De relatief korte afstand tot Nederland en het mediterrane klimaat, maken de Balearen tot een populaire Europese vakantiebestemming.

Het hele jaar door kennen de eilanden aangename temperaturen. In de winter liggen de gemiddelde maximumtemperaturen rond de 16 tot 19 graden, wat ervoor zorgt dat de eilanden geschikte winterzonbestemmingen zijn.

Weinig neerslag, veel zon

De Balearen kennen naast gemiddeld zo’n 11 zonuren per dag in de zomer, tevens weinig neerslag. In de herfst en winter valt iets meer regen. Een pittige onweersbui kan in de zomer voorkomen, maar deze houdt zelden lang aan. De temperaturen op de eilanden komen regelmatig boven de 30 graden, maar door de aanwezige verkoelende zeebries, voelen deze hoge temperaturen nog steeds aangenaam aan. Op de hoger gelegen gebieden van de eilanden, zoals de berggebieden op Mallorca, kan het wel koeler aanvoelen.

Verschillen per eiland

Hoewel alle eilanden op de Balearen een mediterraan klimaat hebben, kennen de eilanden onderling een aantal verschillen. Ibiza, Formentera en Menorca zijn iets droger met gemiddeld nooit meer dan een paar honderd millimeter regen. Mallorca is iets natter en vooral het zuiden en noorden van het eiland zijn grijzer, natter en koeler. Op Mallorca zal echter ook nooit meer dan zo’n 650 mm regen per jaar vallen. De populaire badplaatsen liggen in de drogere delen van Mallorca. Sneeuwval is op de hoogste plekken in het noordwesten van Mallorca niet ondenkbaar, maar komt echter zelden voor. Alle eilanden hebben veel zonuren per dag en de regen valt vooral in de wintermaanden. Van alle eilanden is de regenval op Menorca het meest constant over het hele jaar. De gemiddelde zomertemperatuur is erg aangenaam, met maximum temperaturen van rond de 30 graden. De hoogste temperaturen worden gemeten op Ibiza en Formentera.

De Balearen

Lees meer over de Balearische Eilanden: