Formentera

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen. Door de beschutte stranden, het groene boerenland en de dorpjes met witgekalkte huizen heerst een gevoel van rust en sereniteit op het eiland. Formentera is daarom uitermate geschikt voor rustzoekers.

Toerisme

Het toerisme op Formentera is niet zo omvangrijk als op Mallorca of Ibiza. Formentera heeft geen vliegveld, maar goede bootverbindingen met Ibiza. Het eiland is door de rustige sfeer en mooie natuur in trek bij wandelaars en rustzoekers. Naast de mogelijkheid om tot rust te komen kunt u op Formentera tevens prima duiken en snorkelen. Door het kristalheldere water kunt u, afhankelijk van het seizoen, tot wel 50 meter diepte kijken. De paradijsachtige stranden met wit poederzand, zoals het grootste strand Migjorn, maken het eiland erg geschikt voor zonaanbidders.

Bezienswaardigheden

Formentera heeft slechts een paar hotels en kent daardoor veel rust en privacy. Een aantal bezienswaardigheden op het eiland zijn de moeite waard om te bezoeken. Rondom de kleine badplaats Es Pujols zijn de beste stranden van Formentera te vinden. Ten noorden van Es Pujols ligt de graftombe Ca Na Costa. De graftombe is op de Balearen de enige in zijn soort en het meest waardevolle overblijfsel op Formentera. Ten noorden van Ca Na Costa liggen de vlakke zoutmoerassen van Ses Salines, een beschermd natuurgebied dat bekend staat om de vele vogels die hier leven. In de zomer worden de moerassen ook bezocht door flamingo’s. In het oosten van het eiland ligt Sant Ferran. Dit dorpje heeft een mooie kerk en was in de jaren 60 het centrum van de hippiecultuur. De nostalgische sfeer van de flowerpower is nog steeds te proeven in de bar Fona Pepe.

Activiteiten

Het landschap op Formentera is prachtig en u kunt hier de laatste onbedorven stranden van de Middellandse Zee vinden. Het eiland wordt vooral bezocht door rustzoekers en dagjesmensen, waardoor niet zoveel activiteiten te ondernemen zijn als op buureilanden Ibiza en Mallorca. Een bezoek aan één van de stranden rondom Migjorn is zeker de moeite waard, door het paradijselijke witte zand en het fraaie blauwgroene water. Een goede manier om het eiland te verkennen is door middel van een boottocht of een van de vele fiets –en wandelroutes. U heeft ook de mogelijkheid om de kleine buureilandjes Espalmador en Espardell met een boottocht te ontdekken.

Klimaat

Formentera heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 28 graden. De zomerdagen tellen gemiddeld 10 tot 11 zonuren. Door het frisse zeebriesje voelen de hete zomerdagen nog steeds aangenaam aan.

Achtergrond

De bewijzen van eerste bewoners van Formentera gaan terug tot 4000 v. Christus. Het eiland komt in de Romeinse Tijd in het bezit van de Romeinen die verschillende verdedigingswerken bouwen. Na de val van het Romeinse Rijk wordt Formentera achtereenvolgens bezet door Vandalen, Byzantijnen en Germaanse Visigoten om vervolgens in handen te komen van Moren. In de 13de eeuw komt het eiland in handen van de Catalaanse koning Jaume I die de Catalaanse taal als officiële taal op het eiland invoert. In de 20ste eeuw wordt het eiland ontdekt door hippies, die zich in de jaren 60 op het eiland vestigen. Onder invloed van het massatoerisme verandert het eiland van relatief arm, tot één van de rijkste provincies van Spanje.

Foto’s van Formentera

Populaire Formentera accommodaties

Riu La Mola 9
4 aanbieders
vanaf €733
Tahiti 9
4 aanbieders
vanaf €650
Castavi 7.1
3 aanbieders
vanaf €632

Bekijk alle 12 accommodaties in Formentera

Ligging van Formentera

De Balearen

Lees meer over de Balearische Eilanden: